“Sri Lanka: My favorite place in the world” – Reisverhaal van Sanne

Reisverhaal van Sanne

 “Het beste dat mijn ouders mij meegegeven hebben is zonder twijfel de reismicrobe. Van een vrij onbekend Thailand, naar een maand met een mobilhome door Australië, tot bij lokale vriendjes in Gambia, enzovoort. Toen ik 18 werd nam ik mijn rugzak en trok ik er zelf op uit. Van Amerika tot Canada, van Europa tot Azië. 

Een favoriete bestemming vond ik moeilijk te kiezen.. tot ik Sri Lanka ontdekte. 

 Landen deden we op Colombo 

Colombo is een typische Aziatische grootstad: druk en chaotisch. Voor ons mag het wat rustiger dus zaten we vrij snel op de trein, de natuur in. 

Tip: zorg dat je treinreizen op voorhand geboekt zijn. Dit zorgt voor gegarandeerde goede plaatsen. 

Met onze vooruit geboekte tickets zaten wij zo goed als alleen in een wagon met zitplaatsen en ruimte voor onze rugzak. Toen we later onvoorbereid opnieuw de trein moesten nemen hingen we letterlijk uit de trein. Op zich avontuurlijk, maar ook heel oncomfortabel en behoorlijk onveilig. 

De treinrit tussen Kandy en Ella is alom bekend maar wij namen een lichtjes anders parcours. Reden: wij wouden en zouden de Adams peak beklimmen. 

Wij begonnen onze treinreis in Colombo om te stoppen in Hatton.

Tip: Zit het eerste stuk, van Colombo tot Hatton, aan de rechterkant van de trein voor de mooiste uitzichten. Daarna wordt het aan de linkerkant mooier. 

Vanuit Hatton kun je de bus nemen naar Dalhouise, deze rit duurt ongeveer twee uur. Dit is een mooie busrit langs de theevelden en door de heuvels. Daar kan je overnachten want de Adams peak ga je in het midden van de nacht op om de zonsopgang te zien. Reken op zo een 2 a 3 uur om naar boven te stappen (de zon ging in het voorjaar op rond 6 uur) en opnieuw 2 uur voor de afdeling. Boven mag je het aantal keren de bel luiden als je de peak beklommen hebt. 

Tip: neem een pull mee het is behoorlijk koud boven. 

De dag nadien trokken wij door naar Ella 

Ella heeft een centrum met leuke eet en drank gelegenheden. Let op met de goedkope drankjes, voor je het weet eindig je met het schitterende idee om een tattoo te laten zetten. 

Opnieuw ’s nachts ons bed uit om de zonsopgang te zien vanop Ella Rock. Gewoon doen het is de moeite! Onder de baan houden de plaatselijke hondjes je gezelschap. Het kan geen kwaad iets extra in je rugzak mee te nemen voor hen.

De meeste mensen trekken vanuit Ella door naar het zuiden, maar wij besloten eerst nog naar Arugam Bay te gaan. 200% aan te raden. Je moet er wat extra kilometers afleggen, maar wordt dan ook beloond met rust. Geweldige surfspots die je met niemand anders hoeft te delen en je hoeft er niet naar een park om olifanten te zien, je spot ze er gewoon in het wild. 

Next stop: het Zuiden 

Je kan in het zuiden eigenlijk niet fout gaan. Of je nu kiest voor Weligama, Mirrisa, Unawatuna of Galle, allen zijn de moeite waard. Doe zeker een whale watching tour, je komt ogen te kort! 

Sri Lanka heeft het allemaal en voor mij nog net dat ietsje meer. De prachtige natuur, de rust, de idyllische locaties, de vriendelijkheid en gastvrijheid en het rijkelijke en overheerlijke eten. 

Hierbij deel ik mijn stukje paradijs op de wereld, als je erheen gaat, draag er zorg voor!”